Header image  
BUCHAREST
line decor
          
english version
 
line decor

Bucharest
Click for Bucharest, Romania Forecast
Jakarta
Click for Jakarta Soekarno-Hatta, Indonesia Forecast
 
 


 

 
 
S u l a w e s i

Briza mãrii la Sulawesi

Locuitorii din Sulawesi sunt printre cei mai buni pescari, mai ales cei din grupul etnic Bugis sunt cunoscuti ca fiind excelenti constructori de nave si scafandri. În timpuri strãnechi, bãrcile acestora, Perahu, traversau oceanul pânã în Madagascar si Australia de Nord pentru a face comert. În prezent, acstia locuiesc în satele din Sulawesi de Sud.
Din punct de vedere admi-nistrativ, Sulawesi este împãrtitã în cinci provincii: Sulawesi de Sud, Centralã, de Sud-Est, de Nord si Gorontalo (cea mai nouã provincie).

O cãlãtorie în locuri istorice

Makassar, capitala provinciei Sulawesi de Sud, a fost poarta cãtre regatul Gowa în 1667, iar portul a fost un important centru comercial în arhipeleag. În prezent, Makassar este un important centru de afaceri în Indonezia de Est. Beteng Rotterdam, un fort vechi construit în 1545, a devenit în prezent Muzeul Provincial Ujung Pandang. Aici sunt expuse diferite obiecte antice de ceramicã, monede vchi, manuscrise, instrumente muzicale, costume si ornamente.
În provincia Sulawesi Centralã puteti vizita Muzeul Negeri Propinsi Sulawesi Tengah, unde este expusã Kain Donggala, mãtase viu coloraã, tesutã de mânã, inspiratã din India, obiecte de artã si replici ale statuilor megalitice Lore Lindu. Dacã doriti sã vedeti statuile în realitate, puteti merge în valea Napu, Nes si Bada în Lore Lindu. Originea acestor imagini umane este necunoscutã, dar este în mod cert legatã de cinstirea strãmosilor.


În plus, piatra megaliticã a fost descoperitã la Watu Pinabetengan, în Sulawesi de Nord. Suprafata este acoperitã cu desene si înscrisuri misterioase. În conformitate cu istoria Minahasa, primul strãmos a împãrtit acest pãmânt în sapte regiuni: Tombulu, Tonsea, Toulour, Totemboan, Tonsawang, Ponosakan si Pasan Ratahan. Cimitirul strãvechi al megaliticului, numit Waruga, este un loc foarte interesant. Acesta are 144 sarcofage cu sculpturi decorative si motive sculptate, cum ar fi: fiinte umane, plante, animale, desene geometrice în jurul cosciugelor si a capacelor.
Insula Buton din Sulawesi de Sud-Est a fost locul unde a domnit sultanul din secolul XIV pânã în secolul XVI. În acea vreme se practica deja comert cu China si regatul Majapahit din insula Java. Ultimul rege a fost Regele Laki Laponto, care a devenit primul sultan din Buton. Localnicii organizeazã festivaluri culturale cu diferite ceremonii si evenimente populare.

Explorati comorile oceanului si ale naturii

Pentru scufundãri, mergeti în Sulawesi de Nord. Explorati frumosul Parc Marin National Bunaken, unde puteti vedea pesti tropicali frumos colorati, testoase marine si delfini. În adâncul mãrii puteti vedea epave din al doilea Rãzboi Mondial. În afarã de Bunaken, mai puteti face scufundãri în zona lantului de insule Sangir-Talaud, cu plaje cu nisip alb. Tasik Ria este o altã plajã interesantã, la 20 km de Manado de Sud-Est (capitala Sulawesi de Nord).

Mai existã multe locuri unde vã puteti bucura de naturã. Începând din Sulawesi de Nord, Parcul National Dumoga Bone are pãduri si vegetatie deasã, cu animale specifice, cum ar fi pãsãri Maeo, Anoa si lilieci.
Cascada Moramo are sapte terase principale, fiecare dintre ele având propriul bazin natural în Sulawesi de Sud-Est. Cascada proaspãtã si frumoasã este înconjuratã de pãdurea din jungla tropicalã. Lacul Napabale este legat de mare prin-tr-un tunel natural. Un alt lac, Motonunu, are apã dulce albastrã, clarã si curatã. Ati ascultat vreodatã muzica naturii ? La plaja Batu Gong, singura plajã cu nisip din Indonezia, se aud tobele, fãrã ca cineva sã batã la acest instrument. Sunetul provine de la o piatrã imensã si-tuatã la capãtul plajei. Dacã valul atinge piatra, sunetul se aude cu ecou, ca o tobã care bate. La Bulukumba puteti vedea modul în care localnicii construiesc case-navã traditionale. Tot aici este punctul de plecare pentru a traversa insula Selayar.


Cãlãtoriti cu Perahu Cadik (barcã traditionalã cu compensor la ambele capete), însotiti de adierea vântului si de stropii de apã.

Sus

 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1
AMBASADA REPUBLICII INDONEZIA - BUCHAREST © 2010