Header image  
BUCHAREST
line decor
          
english version
 
line decor

Bucharest
Click for Bucharest, Romania Forecast
Jakarta
Click for Jakarta Soekarno-Hatta, Indonesia Forecast
 
 


 

 
 
 
Indonezia la Ecuator


Ultima oprire - Papua de Vest

Existã mai multe locuri pe care le puteti vizita în apropiere de Jayapura, capitala regiunii Papua de Vest. Muzeul Loka Budaya se aflã la Universitatea Cendrawasih. Abepura (între Jayapura si Sentani) este cel mai interesant loc din punct de vedere al obiectelor etnografice si al artei Asmat din cadrul Fundatiei Rockefeller. Danau Sentani este unul dintre cele mai mari lacuri. Puteti ajunge la insula Apayo, unde localnicii picteazã pe scoartã de copac. Pentru sculpturi în lemn si picturi pe piatrã opriti-vã la Doyo Lama. Valea Baliem gãzduieste triburile Dani, Lani si Yali. Cu avionul, cãlãtoria de la Jayapura dureazã 45 minute. Dani si Lani se aflã în vecinãtate. Vorbesc aceeasi limbã, dar cu dialecte diferite.

Tribul Yali trãieste departe de celelate douã triburi, într-o zonã mai accidentatã. Are limba sa proprie, foarte diferitã de cea a triburilor Dani sau Lani. Locuiesc la o distantã de 5 zile de mers de la Wamena, singurul oras din Valea Baliem. Cum se diferentiazã aceste trei grupuri etnice ? Bãrbatii Dani folosesc apãrãtoare Koteka scurtã, subtire. Fetele nemãritate poartã fuste din scoartã de copac pânã la genunchi, iar cele mãritate poartã fuste din fibrã de orhidee. Bãrbatii Lani poartã apãrãtoare mai lungã si mai groasã, cu frunze de tutun si alte comori. Femeile poartã fuste din iarbã pânã la genunchi. Bãrbatii Yali poartã centura din ratan, apãrãtoare subtire, iar femeile se acoperã sumar cu iarbã.

Renumitul trib Asmat trãieste într-un mediu aspru pe coasta de sud a regiunii Papua de Vest. Acest grup etnic se îndeletniceste cu pescuitul si sculptura. Asmat înseamnã oamenii strãzii sau pãdurii. În fiecare an are loc serbarea Sago-Larva. Recent, Guvernul local din Papua de Vest, împreunã cu Biroul de Turism au început sã organizeze anual un festival de artã si culturã Asmat. În afarã de dans traditional Asmat, în timpul festivalului se vând sculpturi Asmat în lemn.

Dacã Asmat sunt oamenii pãdurii, Karowai sunt oamenii copacilor. Îsi construiesc case în copaci, la 45 m deasupra pãmântului. Sunt mai izolati decât alte triburi din Papua de Vest. În special Karowai Batu nu doresc sã întâlneascã strãini. Au ales sã fie total izolati.

Sus


 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AMBASADA REPUBLICII INDONEZIA - BUCHAREST © 2010