Header image  
BUCHAREST
line decor
          
english version
 
line decor

Bucharest
Click for Bucharest, Romania Forecast
Jakarta
Click for Jakarta Soekarno-Hatta, Indonesia Forecast
 
 


 

 
K a l i m a n t a n

Kalimantan, puritatea naturii tropicale

Sã vorbim despre Kalimantan înseamnã sã vorbim despre ingeniosul trib Dayak si despre pãdurile tropicale. Oamenii Dayak locuisc în apropierea coastei, în case mari. Obisnuiesc sã locuiascã împreunã în familii reunite sau în clanuri întregi. Fiecare familie are propriul compartiment, iar seful clanului ocupã camera centralã. Casa Dayak oferã protectie împotriva inamicilor, a animalelor sãlbatice si a inundatiilor. Spatiul de sub casã este utilizat ca grajd pentru animalele domestice, ca porci si gãini.

dayak
Corpul lor este de obicei acoperit cu tatuaje complexe si este interesant de observat cã lobul urechii este întins din cauza greutãtii cerceilor de aur. Iubesc zalele colo-rate, pe care le aplicã pe haine, cosuri sau alte podoabe. Pentru a prepara un medicament, vindecãtorul Dayak merge cu barca la distante mari ca sã culeagã frunze, rãdãcini sau alte plante. Acestea se gãsesc din belsug în pãdurile tropicale, pentru cã aici se întâlnesc sute de specii diferite. De aceea, oamenii locului pretuiesc mediul înconjurãtor si natura.

Asa cum reiese din documentele istorice, primul regat indonezian a pornit din aceastã insulã. Kutai este cel mai vechi regat din Indonzia, iar Kudungga este primul rege. În prezent, Kalimantanul este împãrtit administrativ în patru provincii: Kalimantanul de Vest, Central, de Sud si de Est.

Mediu natural pentru urangutani

Parcul National Tanjung Puting, localizat în Kalimantanul Central, de-a lungul râului Sekonyer, este cãminul uran-gutanilor, maimutelor si a altor 7 specii de primate. Acest parc este centrul de reabilitare a urangutanilor, cu peste 60 de îngrijitori si administratori angajati de Guvernul indonezian. Acestia fac cercetãri si sunt ghizi pentru turistii care viziteazã parcul.
Reabilitara urangutanilor include îngrijirea zilnicã a animalelor, inclusiv monitorizarea stãrii sãnãtãtii acestora, tratarea animalelor bolnave sau rãnite. Existã trei campusuri separate de reabilitare: Tanjung Harapan este centrul medical, care oferã tratament pentru urangutanii bolnavi sau rãniti. Controlul general al sãnãtãtii se face la Pondok Tanggul si în campusul Leakey.

Trebuie sã vã pregãtiti înainte de a vizita parcul national. Aveti nevoie de 2 copii dupã pasaport si de 4 fotografii de pasaport. Când ajungeti la Pangkalan Bun trebuie sã vã înregistrati la politia localã. Puteti rãmâne peste noapte la Pangkalan Bun, dacã doriti. Urmãtorea oprire va fi la biroul PKA, pentru a obtine permis de vizitare. Aici trebuie sã dati douã fotografii. Dupã ce ati rezolvat problemele administrative, puteti închiria o barcã kelotok cu care ajungeti de-a lungul râului la primul post: Tanjung Harapan. Cãlãtoria dureazã circa 2 ore si jumãtate. Puteti pãstra si folosi kelotok-ul sau barca cu motor pentru a cãlãtori în interiorul si în afara parcului.

În afarã de Tanjung Putting, Bulungan este un alt loc interesant pentru cei care iubesc aventura. Cu un peisaj frumos de junglã si de munte, acest loc are si o valoare istoricã, cu colectii de artã si ceremonii traditionale.

Dacã vreti sã aflati mai multe despre viata locuitorilor Dayak, trebuie sã mergeti la Tanjung Isuy. Aceastã micã asezare este situatã de-a lungul lacului Jempang, în muntii din Kalimantanul de Est. Locuitorii Dayak vã vor întâmpina cu traditionalul bun venit Benuaq Dayak. De-a lungul râului Mahakam, cãlãtoria va dura destul de mult, de vreme ce acesta este cel mai lung râu din Kalimantan. Însã nu veti regreta, pentru cã veti trece pe lângã sate plutitoare si veti admira panorama pãdurilor. Dacã sunteti norocosi, veti vedea un Belian - vindecãtor - îmbrãcat cu fustã de frunze, vindecându-si pacientii. De obicei acest ritual are loc noaptea, printr-o incantatie specialã adresatã strãmosilor.

Viata testoaselor

Dacã vreti sã vedeti specii rare în adâncurile din apropierea insulei Derawan, sã vã aduceti costumul de scafandru. De la Tanjung Redep sau Tarakan, cãlãtoria dureazã 3 ore cu barca. Puteti vedea testoase verzi, violet, foci si multi recifi colorati. Mai puteti vedea locatia scufundãtorilor dupã perle.
Respirati adânc, mirositi parfumul pãdurii verzi, ascultati cântecul naturii, priviti culorile curcubeului, regãsite în recifii de coral.

Sus

 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AMBASADA REPUBLICII INDONEZIA - BUCHAREST © 2010