Header image  
BUCHAREST
line decor
          
english version
 
line decor

Bucharest
Click for Bucharest, Romania Forecast
Jakarta
Click for Jakarta Soekarno-Hatta, Indonesia Forecast
 
 


 

 
 

Bali

Arta si cultura Bali nu dispar niciodatã

Bali, tinutul Domnului. Modul de viatã traditional în Bali a fost dintotdeauna legat de credinta religioasã. Orice fac localnicii, totul este pentru Dumnezeul Atotputernic. În fiecare zi, înainte de începerea activitãtii, se roagã pentru a fi binecuvântati, înãltând Domnului un mic altar în curte. Uneori puteti vedea altare mici sau sesajen pe drum, în apropierea unei intersectii, într-un magazin sau în alte locuri. Niciodatã sã nu cãlcati, sã loviti sau sã luati flori din aceste altare.

Cãlãtoria începe

În capitala Denpasar se întâlnesc mai multe temple sau Pura. Pura Jagatnatha este dedicat Dumnezeului Suprem Sang Hyang Widi Wasa. În iunie si iulie, în oras are loc un festival traditional anual de artã, Werdhi Budaya, care include întreceri, expozitii, concursuri artistice.
Cel mai mare si mai sfânt templu este Pura Besakih, situat pe panta Muntelui Agung. Trebuie sã urcati scara abruptã ca sã ajungeti la templu. În jurul celor trei temple principale (Brahma, Wisnu si Shiva) existã 18 sanctuare apartinând diferitelor domnii si caste.


Urmãtorul este templul Tanah Lot, unul dintre cele mai importante temple la mare. A fost construit în secolul XVI, în vârful unei roci imense înconjuratã de mare. Cel mai bine este sã vizitati templul târziu dupã-amiaza, când acesta apare ca o siluetã în apus de soare.
Tirta Empul este templul cu douã locuri de baie construite în jurul izvorului sfânt la Tampak Siring. Localnicii cred cã izvorul are puteri curative. Aici au loc în mod regulat ceremonii de purufucare.
Al doilea templu ca mãrime este Pura Kehen, care are trei terase. În cea mai joasã si în urmãtoarea se întâlnesc copaci mari Banyan, iar în cea mai înaltã se întâlnesc mai multe altare înãltate pentru Dumnezeu si pentru strãmosi.

Regatul vechi si sate antice

Desi locuitorii din Bali trãiesc în lumea moder-nã, nu-si uitã rãdãcinile si respectã obiceiurile, arta si cultura strãmosilor. Existã sate în care încã se mai pãstreazã vechile obiceiuri, cum ar fi Trunyan si Tenganan.
Satul Trunyan se aflã pe o insulã a lacului Batur. Locuitorii se autointituleazã Bali Aga sau locuitorii balinezi originari. Acestia si-au pãstrat traditiile.

De la artã vizualã la artã dramaticã

În fiecare regiune din Bali, localnicii sunt experti în arte frumoase. Sculptura în lemn, în nisip solidificat, argintãria, pictura, confectionarea de mãsti etc, fac parte din viata lor de zi cu zi. În Batubulan (la nord-est de Denpasar) se fac sculpturi în nisip solidificat pentru case sau ca ornamente ale templelor, iar la Batuan este centrul sculpturilor în lemn si al picturilor. Pentru a cumpãra bijuterii din aur sau argint, mergeti la Celuk.

Mas este satul sculpturilor în lemn. Aici trãiesc încã maestrii balinezi, iar lucrãrile lor sunt expuse în galerii de artã. Dacã sunteti colectionar, la Ubud veti întâlni artisti renumiti.
Dansul si drama au un rol important pentru balinezi. Ei învatã sã danseze încã din copilãrie, prin propriul lor Banjar. Cel mai renumit dans este Kecak. Un grup de bãrbati se aseazã jos, în cerc si cântã ritmic Cak-cak-kechak cak-cak-cak. Îsi unduiesc bratele si se leagãnã înainte si înapoi în timpul incantatiei. Nu existã instrumente muzicale. Îi acompaniazã doar dansatorii, care interpreteazã poemul Ramayana.
Dansul Barong este povestea luptei dintre bine si rãu. Barong Keket, o fiintã ciudatã si iubitoare de amuzament, de forma unui leu zburlit, reprezintã binele. Rãul este reprezentat de vrãjitoarea Rangda.
Dansul Sanghyang este un dans extatic. Cele mai întâlnite asemenea dansuri sunt Sanghyang Dedari si Sanghyang Jaran. Primul este interpretat de douã fete care danseazã cu ochii închisi, în ritmul sustinut de un cor de femei si de unul de bãrbati, Kecak. Sanghyang Jaran este dansul unui bãiat în jurul unui foc si prin acesta, cãlãrind un cal din lemn de cocos.

La joacã cu valurile

Plaja Kuta si tãrmul Uluwatu reprezintã cel mai bun loc pentru iubitorii de surf. Valurile sunt superbe, iar cea mai bunã perioadã este din aprilie pânã în septembrie. "Uluwatu" are valuri mai mari, care poartã acelasi nume. Plajele albe si stâncile impresionante vã vor hipnotiza.
Kuta este plinã de turisti care vor sã se bronzeze. Este locul ideal pentru plimbãri, cumpãrãturi si mâncare. Existã numeroase cafenele si restaurante cu bucãtãrie internationalã sau mixtã. Kuta rãmâne plinã de viatã chiar si târziu ãn noapte.
Nu vã mai gânditi ! Faceti-vã bagajele si luati avionul spre Bali. Nu veti regreta niciodatã.

 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AMBASADA REPUBLICII INDONEZIA - BUCHAREST © 2010